Terug

Zijn de armleuningen van een antieke fauteuil Voltaire origineel?

Jaco Bakker

Mijn betovergrootvader Alexander Bolk had een stoel die, naast andere meubelstukken, via erfenissen bij mij terecht is gekomen. Een sofa Louis Philippe die ik opnieuw heb laten bekleden is daar enorm van opgeknapt. Nu wilde ik deze stoel ook opnieuw laten bekleden. Ooit heeft mijn tante die opnieuw laten bekleden. Die bekleding zit werkelijk overal, behalve op de poten en de stijlen waar de leuningen op rusten. Plaatjes op google tonen een onafzienbare hoeveelheid van dit soort stoelen met de lijst van de rugleuning en het achterste (smalle) stuk van de armleuningen onbekleed. Bovendien hebben ze op één na allemaal s-vormig stijlen: ze lopen eerst een stukje recht naar beneden, dan schuin naar beneden/voren en dan weer loodrecht naar beneden. De stijlen van mijn stoel zijn, net als de voorste poten, gedraaid op een draaibank en rusten op de zitting een cm of 20 vóór de voorkant van de zitting. 

Nu mijn vraag: zijn die stijlen later aangebracht of is dit een weinig voorkomend model? In het eerste geval doe ik de stoel denk ik maar weg, in het tweede geval wil ik hem laten bekleden. De stoel heeft enige emotionele waarde omdat hij al zo lang in de familie is, maar als hij opgeknapt is met niet-originele armstijlen loont het niet echt om er toch rond duizend euro aan uit te geven (dat kostte de herbekleding van mijn sofa)

Ben heel benieuwd of iemand hier antwoord op heeft, bij voorbaat dank (ongeacht de uitslag),

met vriendelijke groet 

Jaco


1 Antwoord

Antwoord van G.A.Meijerink & Zn

 

Dag Jaco,

 

De zogenaamde resilierende armleuningen zijn evenredig aan de Barokke bouwwijze ervan uitgaande dat ze origineel zijn.

Mocht u van plan zijn ze te laten stofferen dan is paardehaar of zeegras als vulling (geen veren) geschikt. Dit geeft de kenmerkende zitbeleving van dit soort stoelen. Saum en Viebahn heeft ook geschikte dessins voor dit soort meubelen (wel synthetische materialen maar daarom is het ook praktisch). 

 Met vriendelijke groet,


G.J.Meijerink


G.A.Meijerink & Zn antiek en meubelrestauratie
Voortsweg 503
7524 DA Enschede
E info@meijerinkantiek.nl
T 06 49101520
T 053 4354293