Zouaaf

Je waant je op een Brocante bij Stijleffect, kijk even rond, wie weet val je ergens voor, een speciaal artikel dat een persoonlijk tintje aan je woonomgeving geeft.

Zo vonden wij dit voorjaar een foto van -naar later bleek- een Zouaaf. Dit betreft een Franse jongen die gehoor gaf aan de wereldwijde oproep van de Paus aan jongeren om te vechten voor de Kerk. Het is volgens ons niet alleen een mooie foto maar ook een opmerkelijk stuk Europese Historie. Tegelijk wordt het duidelijk hoe leuk ons vak is, want mijn klanten wisten wel van het bestaan van de Zouafen en wezen ons erop. Daarna wilden we natuurlijk steeds meer weten, wat betekent de "halve maan" op de hoed? De Fransen zeggen "croissant" overigens. Ook zie je een ster en een 2, de laatste waarschijnlijk vanwege het tweede regiment. De kleding wijst erop dat er ook gevochten is in Noord Afrika en daar hebben de Fransen ook troepen heen gestuurd in de vorige eeuw. Bijzondere foto, ingelijst en waarschijnlijk ingekleurd, dus nog voor de kleurenfotografie een feit was, niet voor te stellen vanaf een Mac met allemaal digitale apparaten om me heen.

Onze trouvailles staan op de site en wij proberen deze elke maand aan te vullen en te wijzigen, heel bijzonder is ook een slijpapparaat voor scheermesje, bridge kaartspelen in een leren foedraal, onze collectie halfdolls van biscuit, genummerd.

Op July 19, 2017